Φροντίδα μονοπατιών Αμανής από την Φ.Κ. Βριλησσός

Από το Σάββατο 1/8 έως την Τρίτη 11/8 τα μονοπάτια της Αμανής είχαν την τιμητική τους και συγκεκριμένα οι πεζοπορικές διαδρομές που καθαρίστηκαν από τους εθελοντές της Φυσιολατρικής Κίνησης Βριλησσός!

Η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φυσιολατρικής Κίνησης Βριλησσός αλλά και οι φωτογραφίες τους στο Facebook, μας μεταφέρουν το κλίμα που επικράτησε στις διακοπές εθελοντικές εργασίας των μελών της!

«Η  Φυσιολατρική κίνηση «Βριλησσός» συνεχίζοντας μια πρωτοβουλία  που ξεκίνησε το 2005 στην Ικαρία, διοργανώνει τα τελευταία 15 χρόνια εθελοντικούς καθαρισμούς και συντηρήσεις μονοπατιών και προσπαθεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για τον σεβασμό του φυσικού πλούτου και των μνημείων λαϊκού πολιτισμού (μονοπάτια, πέτρινοι δρόμοι, αλώνια, ξερολιθιές κλπ. ).

Στις αρχές Αυγούστου η εθελοντική ομάδα του Βριλησσού βρέθηκε στο νησί της Χίου, για να προσφέρει την ετήσια καλοκαιρινή εθελοντική εργασία της, στην διάνοιξη και τον  καθαρισμό μονοπατιών στην περιοχή της Αμανής (βόρεια Χίος).
Η εργασία διήρκησε 8 μέρες, από  την 1η  έως  και τις 9 Αυγούστου  και έλαβαν μέρος 25 εθελοντές του συλλόγου. Η πρωτοβουλία αυτή είχε την στήριξη  του Δήμου Χίου,  τοπικών φορέων και μεμονωμένων κατοίκων του νησιού και έγινε σε συνεργασία με  τον τοπικό πεζοπορικό σύλλογο  «φίλοι μονοπατιών Χίου».

Η παραμονή και  η δουλειά στο νησί της Χίου, ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία.

Η διαμονή των εθελοντών έγινε στο  προσκοπικό και κατασκηνωτικό κέντρο στον Μάναγρο στην βόρεια Χίο όπου η  καθιερωμένη πλέον συλλογική κουζίνα του Βριλησσού λειτούργησε υποδειγματικά και στηρίχτηκε με παραδοσιακά προϊόντα της Χίου.

Κατά την διάρκεια της παραμονής των εθελοντών του Βριλησσού στην βόρεια Χίο καθαρίστηκαν οι παρακάτω πεζοπορικές διαδρομές :

  •  Πεζοπορική διαδρομή από την Βολισσό στον Μάναγρο.
  •  Πεζοπορική διαδρομή από τον Εγρηγόρο στα Αγιάσματα και από τον Εγρηγόρο στα Κουρούνια.
  • Πεζοπορική διαδρομή από την παλαιά Ποταμιά στην Βολισσό.
  • Τμήμα του  παλιού τούρκικου δρόμου(στο χωριό Κατάβαση) που διατρέχει μεγάλο μέρος του νησιού.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, η Χίος  είναι  ένας ξεχωριστός προορισμός. Κάποια από τα μονοπάτια που περιδιαβήκαμε και  καθαρίσαμε,  σεβόμενοι ταυτόχρονα την αισθητική του τοπίου και την ιδιαίτερη χλωρίδα και  πανίδα του τόπου, αποτελούσαν  για αιώνες την κεντρική οδική αρτηρία εξυπηρετώντας  εμπορικούς, πολιτιστικούς κλπ σκοπούς.

Οι άνθρωποι, πρώτα από  όλα, η ιστορία, η παράδοση, οι φυσικές ομορφιές και το έργο που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μας γέμισαν  χαρά, ικανοποίηση και δύναμη  για να συνεχίσουμε την αποστολή μας. Αυτή την ξεχωριστή Χίο, με τις μοναδικές ομορφιές και τις δυνατές συγκινήσεις θέλουμε να μοιραστούμε  με όλους όσους αναζητούν  σε κάθε ταξίδι, την ουσία, την αλήθεια, την ομορφιά.

Οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη μας, έχουν πολλούς αποδέκτες. Με τον κίνδυνο πάντα να ξεχαστεί κάποιος, ξεκινάμε από το Δήμο Χίου και τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Βεργίνα που από την αρχή  στάθηκε δίπλα στις προσπάθειες των εθελοντών του Βριλησσού.

Ευχαριστίες οφείλουμε  στον πρόεδρο κ. Γιώργο Χαλάτση και τα μέλη του συλλόγου «φίλοι των μονοπατιών Χίου ,στον πολιτιστικό σύλλογο Βολισσού, καθώς και στο σώμα προσκόπων Χίου για την εγκάρδια φιλοξενία

 Ευχαριστούμε τον Χιώτη συγγραφέα, ερευνητή, ακτιβιστή και φυσικό καλλιεργητή Γιάννη Μακριδάκη για την πολύ όμορφη ξενάγηση- συζήτηση στα «Μαγεμένα της βόρειας Χίου).

Η αγάπη, η αλληλεγγύη, η έμπνευση, η φιλία, πορεύονται στα μονοπάτια, δεν τρέχουν στις λεωφόρους της ατομικότητας. Κρατάμε τούτα τα μονοπάτια, τις φλέβες που τροφοδοτούν την καρδιά της γης ανοιχτά, γιατί και η ανάκαμψη και η ανάπτυξη, από τα μονοπάτια μας, τα θαλασσινά και τα στεριανά θα ξεκινήσουν»

Εμείς με την σειρά μας τους ευχαριστούμε θερμά και τους ευχόμαστε και εις άλλα με υγεία!!!