Το Αίπος δεν προσφέρεται για εφήμερους σχεδιασμούς

Ο Σύλλογος «Φίλοι Μονοπατιών Χίου» εκφράζει την αντίθεση του με την απόφαση της κυβέρνησης για κατασκευή Δομής διαμονής Αιτούντων Άσυλο και Προαναχωρησιακού Κέντρου στη θέση Ψείρα – Κρητικού Λάκκος, στο οροπέδιο του Αίπους.

Η κυβέρνηση χωροθετεί την κατασκευή της νέας δομής εντός του Οικοτόπου Natura (GR4130001 – GR4130003), περιοχής χαρακτηρισμένης ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και Ζώνη Ειδικής Προστασίας της Ορνιθοπανίδας, σε χώρο που έχει προταθεί για κήρυξη ως αρχαιολογικός.

Το περιβαλλοντικό κόστος της υπερδομής στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Αίπους θα είναι δυσβάσταχτο, ιστορικά μονοπάτια θα καταστραφούν, ενώ το Δωρικό Τοπίο του οροπεδίου θα υποστεί ένα σοβαρό και ανεπίστρεπτο πλήγμα.

Αν προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, θα γίνει το πρώτο βήμα για τον, πολυπόθητο για κάποιους, κατακερματισμό του οροπεδίου του Αίπους.

Ρωτάμε και χρειαζόμαστε δημόσια απάντηση στα παρακάτω εύλογα ερωτήματα.

  • Πως θα γίνεται η τροφοδοσία με νερό της υπερδομής, όταν αυτή θα υπερβαίνει με συντηρητικούς υπολογισμούς τα 600.000 λίτρα ημερησίως; Από πόσα χιλιόμετρα μακριά θα αντλείτε νερό για μια πόλη χιλιάδων ανθρώπων;
  • Ποια θα είναι η διαχείριση/επεξεργασία των λυμάτων για πληθυσμό 4.000 μόνιμων κατοίκων; Που θα γίνεται η διάθεση των λυμάτων;
  • Θα συνταχθούν μελέτες και θα ζητηθούν άδειες ή σε αυτή τη περίπτωση θα καταπατηθεί στο σύνολο της η περιβαλλοντική νομοθεσία;

Τονίζουμε ότι το Αίπος από την αρχαιότητα είναι τόπος που συμβολίζει την Ελευθερία του Ανθρώπου και τους αγώνες του για κοινωνική δικαιοσύνη. Έχουμε καθήκον η μνήμη αυτού του τόπου να διατηρηθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενεές, όπως την παραλάβαμε.