Οι αναγνώστες της «Κ» επέλεξαν τους ήρωές τους. Ο δικός μας Γιώργος Χαλάτσης ανάμεσα τους!

Τον πρόεδρο των Φίλων Μονοπατιών Χίου, Γιώργο Χαλάτση τίμησε η Καθημερινή με τον τίτλο “Καθημερινοί Ήρωες 2020”.

Τον Γιώργο Χαλάτση πρότεινε ο Μιχάλης Μόσχος και στην πρόταση του έγραψε: «Ο Γιώργος Χαλάτσης έχει μάθει στους νέους να αγαπούν και να προστατεύουν τη φύση του νησιού μας, να εκτιμούν και να σέβονται τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής και καλλιέργειας. Αν η flora και fauna της Χίου επιβιώσουν, η γενιά των παιδιών και των εγγονών μας θα το οφείλει σε αυτόν». 

«Ε, ρε τρέλα που έχει ο κόσμος»: μία φράση που άκουγε συχνά o κ. Χαλάτσης, όταν έλεγε ότι είχε αυτοκίνητο αλλά πάει στον προορισμό του με τα πόδια. (Φωτ. STAMATIS ILIADAKIS)

Η Ελένη Βαρβιτσιώτη της Καθημερινής έγραψε μεταξύ άλλων:

“Λίγοι είναι αυτοί που έχουν ένα πάθος τόσο έντονο όπως ο Γιώργος Χαλάτσης με την πεζοπορία. Ο συνταξιούχος πλέον δάσκαλος φυσικής αγωγής έχει αφοσιωθεί τα τελευταία 17 χρόνια στα 400 χλμ. ξεχασμένων μονοπατιών που εντόπισε ο ίδιος στην Χίο, αφού έκανε ενδελεχή έρευνα. Οι ανακαλύψεις του σπουδαίες: βρήκε μονοπάτια από την Τουρκοκρατία, το Βυζάντιο ακόμα και από την αρχαιότητα, τα οποία με τους αιώνες αφέθηκαν στο έλεος της λήθης. Εξαιτίας των προσπαθειών του, η Χίος μπορεί πλέον να υπερηφανευτεί ότι είναι ένας πεζοπορικός παράδεισος, καθώς ο ίδιος ανέδειξε 140 διαδρομές, στις οποίες ξενάγησε χιλιάδες παιδιά, τουρίστες ακόμα και ΑΜΕΑ.

«Η μάνα μου μού έλεγε να είσαι όσο μπορείς χρήσιμος στους άλλους και για μένα ήταν ξεκάθαρο ότι έπρεπε να αρχίσω να ψάχνω τα παλιά μονοπάτια στην Χίο», λέει ο Γιώργος Χαλάτσης στην «Κ». Και αυτό μπορεί να ακούγεται πιο απλό από ό,τι ήταν καθώς λίγα ήταν γνωστά για το ποια είναι αυτά και που βρίσκονται. Ο ίδιος ξεκίνησε μελετώντας όλους τους παλιούς χάρτες του νησιού, διαβάζοντας βιβλία που είχαν γραφτεί για χωριά της Χίου αλλά και αποσπώντας πληροφορίες από τους ντόπιους. Πέρα από το πάθος του για την πεζοπορία οπλίστηκε με υπομονή, επιμονή και πολύ πείσμα, καθώς κατέληγε να περπατάει πάνω από 120 χιλιόμετρα την εβδομάδα. «Έγινα φίλος με τσομπάνηδες, τους παλιούς αγωγιάτες, τους καλόγερους και πάρα πολλές ώρες μοναχικής αναζήτησης, καθώς άλλο να το βρεις σε ένα βιβλίο, σε έναν χάρτη και άλλο να το εντοπίσεις όταν έχει να περάσει 60-70 χρόνια άνθρωπος από εκεί».

Η αγάπη του για την φύση ήρθε νωρίς. Γεννημένος σε ένα χωριό ανάμεσα στην Αμφίπολη και τους Φιλίππους, μεγαλωμένος στα βουνά και στα ποτάμια, αγάπησε την ορειβασία όταν δίδαξε σε ελληνικό σχολείο στις Γερμανικές Άλπεις. Όταν πρωτοδιορισμένος δάσκαλος φυσικής αγωγής έφτασε στη Χίο το 1976 δεν ήξερε πολλά για το νησί. Και επειδή με την θάλασσα δεν είχε και πολλές σχέσεις πήρε τα βουνά. «Βρήκα καταπληκτικές διαδρομές που όταν περπατήσει κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι είναι σε ένα νησί που έχει αστικό προφίλ, βρήκα διαδρομές που είχαν ξεχάσει και οι ντόπιοι».”

Μπορείτε να δείτε όλο το αφιέρωμα στην σελίδα της Καθημερινής: https://www.kathimerini.gr/society/561247432/oi-anagnostes-tis-k-epelexan-toys-iroes-toys/